The Recycling Blog

Inleveren van oud ijzer? Dit moet je weten!

Wie als particulier of als bedrijfseigenaar veel te maken krijgt met oud ijzer, gebruikt staal en 'tweedehands' aluminium, doet er slim aan om zich op dit gebied goed in te lezen. Het inleveren van of het handelen in oud ijzerwaar kan voor zowel particulieren als ondernemers namelijk behoorlijk winstgevend zijn. Maar hoe kun je slim profiteren van jouw oud ijzer?

Eigenlijk is het antwoord hierop vrij simpel: lever het in bij een metaalrecyclingbedrijf of een ijzerhandel. Dat levert namelijk op diverse vlakken veel meerwaarde op. In dit blog leggen we je uit wat er precies zo interessant is aan handelen in of inleveren van oude metalen en ijzerhoudende voorwerpen.

Inleveren levert een leuk zakcentje op
Een stevige drijfveer om oude ijzerwaren in te leveren bij een recycler of een oud ijzerhandel, is voor veel mensen het geld wat ze hiervoor terugkrijgen. Van het inleveren van gebruikt ijzer wordt je niet snel rijk. Maar in bepaalde gevallen kun je hier toch een mooi geldbedrag aan overhouden. Standaard ijzer levert niet veel op, maar er zijn bepaalde ijzersoorten en staalsoorten die een flinke duit in het zakje doen - letterlijk! -, als je ervoor kiest om ze bij een recyclingbedrijf in te leveren.

Een mooi en winstgevend materiaal om te recyclen is bijvoorbeeld koper. Ook lood doet het goed en is dus een grondstof die uitstekend geschikt om naar een oud ijzerhandel te brengen. Maar hetzelfde geldt in principe ook voor standaard ijzeren voorwerpen, staal, restanten aluminium et cetera. Als de hoeveelheden maar omvangrijk genoeg zijn!

Een duwtje in de goede richting
Voordelig aan ijzerrecycling is verder dat dit goed is voor ons milieu en uiteindelijk ook het klimaat. Grondstoffen zijn in de afgelopen decennia veel schaarser geworden. Onze bodem en de voorraden grondstoffen raken op. Door grondstoffen als ijzer of hout te hergebruiken, wordt niet alleen de bodem herzien, maar profiteren ook het milieu en klimaat. Recycling van ijzermaterialen kost minder energie dan ijzererts uit de grond halen en vervolgens bewerken.

Een ander groot voordeel van ijzer hergebruiken, is dat deze grondstoffen voordelig en eenvoudig bewerkt kan worden om ze om te vormen voor nieuwe toepassingen. Tegenwoordig zijn veel blikjes, zoals colablikjes of conservenblikjes, gemaakt van gerecycled ijzer of metaal. Dit hergebruik is voor iedereen interessant en levert veel milieuwinst op.

Ten slotte: wat fijn is aan de meeste recyclingbedrijven voor metaal, ijzer en aluminium, is dat bij bepaalde hoeveelheden (uitgedrukt in kilogram) het ijzer bij jouw thuis of op je bedrijf opgehaald kunnen worden. En dat betekent gemak. Je hoeft voor het inleveren van oude ijzermaterialen dus niet eens de deur meer uit.


Delen