The Recycling Blog

Het recyclen van ijzer en andere metalen.

Op een milieuvriendelijke wijze ijzer en metaal recycling is niet altijd geweest. Ook gaat het recyclen over de hele wereld nog niet milieuvriendelijk. Bijvoorbeeld met de sloop van zeeschepen is er nog veel te verbeteren. Terwijl een moderne autosloperij wel volledig milieuvriendelijk gaat. Uiteindelijk komt er na de sloop weer goed bruikbaar materiaal vrij waar van alles te maken is. Met dat betreft is ijzer en andere metalen zeer milieuvriendelijk materiaal omdat het volledig her te gebruiken is.

Oud ijzer handel

Online is de voorlichting hoe de handel het schroot aangeleverd wil krijgen duidelijk. Bij voorkeur 'schoon' dus koperen kabel waar de isolerende mantel al vanaf is. Afval van de draaibank zonder van die witte olie die gebruikt wordt tijdens het verspanen. Het liefst alle metalen al gescheiden, en als het kan kort geknipt. Hierdoor ontstaat al een beeld hoe ijzer en metaal recycling werkt. De kleine schone stukjes metaal gaan soort bij soort de hoogovens in om het om te smelten, en zo ontstaat bruikbaar materiaal voor vele doeleinden.

Stalen bint

Een stalen H bint wordt vaak hergebruikt zonder het opnieuw om te smelten. Vooral in de bouw, als er tijdens de sloop een bint vrijkomt, wordt deze opgeslagen en later weer in een pand gebruikt. Staal is een legering tussen ijzer en koolstof, dat is op zich al een zeer duurzaam product. Als dat staal ook nog gevormd is tot een bint, dan ontstaat er een balk die jarenlang meegaat. Niet uitzonderlijk wordt een gebruikt stalen bint wel eens verwerkt tot een kunstwerk.

Legeringen

Lastiger is het recyclen van metaallegeringen ook al is daar een onderscheid in. Brons (legering tussen koper en tin) en messing (legering tussen koper en zink) is zeer goed te recyclen. Lastiger is het zogeheten magnalium (legering aluminium en magnesium) waarvan veel motorblokken gemaakt zijn. Omdat er wereldwijd en ieder jaar opnieuw veel versleten motorblokken aangeboden worden, is er veel aanbod van materiaal om het om te smelten en her te gebruiken. Misschien is de circulaire economie de oplossing. De gebruikte motoren gaan dan terug naar de fabriek, en aldaar zoeken ze een oplossing. Bij de fabriek weten ze exact de verhouding tussen de hoeveelheid aluminium en magnesium.

Slot

IJzer en metalen zullen blijven. Tot op heden worden veelvuldig grondstoffen en metalen gewonnen om metalen te produceren. Denk aan ijzererts, en bauxiet voor aluminium. Terwijl ondertussen ijzer en metaal recycling doorgaat. Omdat er steeds meer vraag ontstaat naar duurzame materialen zal er veel vraag naar ijzer en metalen blijven, en zo is het niet meer weg te denken.  


Delen